Как пластмасата вреди на околната ни среда

Dec/18/2018

Как пластмасата вреди на околната ни среда

В днешно време пластмасата е лесно достъпна и я използваме ежедневно. Съществуват обаче и доста факти, които доказват отрицателното ѝ влияние върху околната среда и световната екосистема.

От 50-те години насам са произведени 8.3 милиарда тона пластмаса, като статистиките сочат, че всеки ден по света се използват над 500 милиона пластмасови сламки, които завършват живота си в океаните и реките.Днес във водите има 51 милиарда пластмасови частици, което е 500 пъти повече от броя на звездите в галактиката ни.

Проучванията показват, че с тези над 8 милиона тона пластмаса, попадащи в океана ежедневно, до 2050 г. пластмасата във водите ще бъде повече от водните обитатели в тях.

 

Как пластмасата влияе върху морския свят

 

На костенурките, рибите и други морски обитатели найлоновите торбички във водата им приличат на плаващи медузи и затова често ги поглъщат. За тях това е несмилаема отрова, а запушването на червата или перфорацията им са само част от вредите, които могат да бъдат нанесени. Поглъщането на пластмаса води и до усвояването на токсичните химикали в съдържанието ѝ, като фталатите, които са пластификатори, засягащи хормоналната система. Смята се, че 700 вида риби, морски бозайници и морски птици могат да изчезнат вследствие на ежедневното им сблъскване с пластмасата в техния хабитат.

Един от най-плашещите факти, засягащ ни пряко е, че пластмасата има способността да се разпада на достатъчно малки парчета, които преминават от стомаха в плътта на рибите и така ние сами поглъщаме пластмасата, която сме изхвърлили.

 

Как да намалим използването на пластмаса

 

За съжаление, към днешна дата 91% от пластмасата в световен мащаб не се рециклира и това създава много сериозни проблеми на околната среда. Хубавото е, че има няколко лесни стъпки в борбата срещу пластмасата:

 

  1. Носете в себе си платнена торбичка за пазар
  2. Използвайте бутилка за вода, подходяща за многократна употреба и несъдържаща BPA (бисфенол А)
  3. Избягвайте да пиете от пластмасови сламки. Използвайте бамбукови или метални, които можете да носите винаги със себе си. Подходящи са за многократна употреба и се лесни за почистване.
  4. Носете със себе си чаша за многократна употреба – някои заведения дават и отстъпка, ако използваше ваша собствена чаша
  5. Избягвайте да купувате плодове и зеленчуци в пластмасови тарелки
  6. Откажете се от пластмасовите прибори и използвайте метални или кокосови
  7. Откажете се от пластмасовите чинии.Използвайте чинии, които са направени от стъкло, керамика или кокосови орехи. Нашите кокосови купи са идеални за всичко – смутита, сладкиши, пикантни храни, здравословни закуски.

 

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Екология

▷ Екология /интересни статии/ | Cocobowl.eu

Как пластмасата вреди на околната ни среда

Устойчивост

В днешно време пластмасата е лесно достъпна и я използваме ежедневно. Съществуват обаче и доста факти, които доказват отрицателното ѝ влияниевърху околната В днешно време пластмасата е лесно достъпна и я използваме ежедневно. Съществуват обаче и доста факти, които доказват отрицателното ѝ влияниевърху околната 2018-12-26T22:58:37+02:00 Как пластмасата вреди на околната ни среда

<p>В днешно време пластмасата е лесно достъпна и я използваме ежедневно. Съществуват обаче и доста факти, които доказват отрицателното ѝ влияние върху околната среда и световната екосистема.</p> <p>От 50-те години насам са произведени 8.3 милиарда тона пластмаса, като статистиките сочат, че всеки ден по света се използват над 500 милиона пластмасови сламки, които завършват живота си в океаните и реките.Днес във водите има 51 милиарда пластмасови частици, което е 500 пъти повече от броя на звездите в галактиката ни.</p> <p>Проучванията показват, че с тези над 8 милиона тона пластмаса, попадащи в океана ежедневно, до 2050 г. пластмасата във водите ще бъде повече от водните обитатели в тях.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Как пластмасата влияе върху морския свят</strong></p> <p>&nbsp;<img src="https://cdncloudcart.com/12715/files/image/turtle2.jpg" alt="" /></p> <p>На костенурките, рибите и други морски обитатели найлоновите торбички във водата им приличат на плаващи медузи и затова често ги поглъщат. За тях това е несмилаема отрова, а запушването на червата или перфорацията им са само част от вредите, които могат да бъдат нанесени. Поглъщането на пластмаса води и до усвояването на токсичните химикали в съдържанието ѝ, като фталатите, които са пластификатори, засягащи хормоналната система. Смята се, че 700 вида риби, морски бозайници и морски птици могат да изчезнат вследствие на ежедневното им сблъскване с пластмасата в техния хабитат.</p> <p>Един от най-плашещите факти, засягащ ни пряко е, че пластмасата има способността да се разпада на достатъчно малки парчета, които преминават от стомаха в плътта на рибите и така ние сами поглъщаме пластмасата, която сме изхвърлили.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Как да намалим използването на пластмаса</strong></p> <p>&nbsp;</p> <p>За съжаление, към днешна дата 91% от пластмасата в световен мащаб не се рециклира и това създава много сериозни проблеми на околната среда. Хубавото е, че има няколко лесни стъпки в борбата срещу пластмасата:</p> <p>&nbsp;</p> <ol> <li>Носете в себе си платнена торбичка за пазар</li> <li>Използвайте бутилка за вода, подходяща за многократна употреба и несъдържаща BPA (бисфенол А)</li> <li>Избягвайте да пиете от пластмасови сламки. Използвайте бамбукови или метални, които можете да носите винаги със себе си. Подходящи са за многократна употреба и се лесни за почистване.</li> <li>Носете със себе си чаша за многократна употреба &ndash; някои заведения дават и отстъпка, ако използваше ваша собствена чаша</li> <li>Избягвайте да купувате плодове и зеленчуци в пластмасови тарелки</li> <li>Откажете се от пластмасовите прибори и използвайте метални или кокосови</li> <li>Откажете се от пластмасовите чинии.Използвайте чинии, които са направени от стъкло, керамика или кокосови орехи. Нашите кокосови купи са идеални за всичко &ndash; смутита, сладкиши, пикантни храни, здравословни закуски.</li> </ol> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p>

Сравнение на продукти